Het nieuwe onderkomen van de basisschool Driekoningen is ontworpen als een hedendaagse openluchtschool.
In de dorpskern van Vleuten De Meern is een bestaande school gerenoveerd en zal een nieuwbouw starten najaar 2012.
De school benadrukt het belang van licht, lucht en ruimte. In onze zoektocht naar kwaliteiten van een schoolgebouw hebben we enkele voorbeelden bezocht in de traditie van de openluchtscholen zoals die in de jaren '20 en '30 in Nederland veel werden gebouwd. In eerste instantie voor kinderen met gezondheidsklachten, later juist ook voor gezonde kinderen.
In de huidige tendens van frisse scholenconcepten, wordt het belang van beleving, daglicht, te openen ramen en karaktervolle gebouwen nog belangrijker. Huidige regelgeving legt te veel nadruk op het behalen van ondermeer energieprestaties, terwijl juist ook gezond verstand en een fijne omgeving niet slechts door cijfers wordt bepaalt.
De Driekoningenschool is efficiënt en compact. Een beperking van de bruto meters, heeft ruimte in het budget gecreëerd voor kwaliteit op onderdelen als klimaat en beleving. Bij de BNA loopt momenteel een onderzoek naar de bruikbaarheid van de typologie van de openluchtschool en de mogelijke vertaling naar een eigentijds alternatief. Samen met experts op het gebied van de bouwfysica wordt gekeken hoe ontwerp en binnenklimaat integraal tot stand kunnen komen, vanuit het eindbeeld van een 'frisse school'.
http://www.congres-dearchitect.nl/node/355
opdracht: Driekoningenschool de Meern
partners: Penta Rho, Syperda-Hardy, Alferink van Schieveen