04.2012GEBOUW VAN HET JAAR EERVOLLE VERMELDING

In het HAKA gebouw in Rotterdam werden de prijzen en eervolle vermeldingen bekend gemaakt voor gebouw van het jaar. "Gezocht werd naar een gebouw dat een aanjaagfunctie kan vervullen voor opdrachtgevers. Een statement van deze tijd, dat iets vertelt over waar de architectuur in Nederland nu staat." aldus de jury. Bos, Water, Weide werd onderscheiden met een eervolle vermelding.

 

Juryrapport BNA gebouw van het jaar:

Landschappelijk geniaal ingepast. Vriendelijke gebouwen met een menselijke maat. Warm gekleurde gevels met prachtig metselwerk. De eerste reacties op dit complex waar zwaar gehandicapte mensen in een beschutte omgeving wonen zijn zeer positief. Zó kan zorgbouw er dus ook uit zien; huiselijk, speels.

 

De verdraaiingen in de plattegrond zijn de kracht van het plan; met dit eenvoudige middel is een grote variëteit aan gevels en binnenruimten verkregen. Met hun sculpturale verschijning rekenen de gebouwen af met het imago van instituut. De kamers die rond de kern met installaties uitwaaieren, hebben elk een eigen vorm, en worden daardoor als een eigen plek ervaren. Opvallend zijn verder de grote ramen die niet alleen royaal uitzicht bieden over de groene omgeving, maar ook veel daglicht binnen laten. Een bijzonderheid is ook dat tijdens de ontwerpfase veel contact is geweest met werknemers en ouders van cliënten om functionaliteit te optimaliseren. Ten opzichte van het zorgvuldig afgewerkte exterieur, valt het interieur tegen. De krappe entree doet kil aan en ook de leefruimten vindt de jury eerder schraal dan sober. Dit had meer aandacht mogen krijgen.
Toch verdient het feit dat met het beperkte budget voor de zorgbouw een ruimtelijk spectaculair resultaat is behaald volgens de jury een groot compliment.

 

www.bnagebouwvanhetjaar.nl

   
Inschrijven mailing:

05.2017 STADSAPPARTEMENTEN OUDENOORD AANWINST VOOR STARTERS IN UTRECHT
09.2015 LES IN DE BUITENLUCHT
02.2015 HET CARRE
07.2014 KRACHTENBUNDELING VAN EXPERTISES OP DE UNIVERSITEITSCAMPUS
11.2013 ONTSPANNEN EN OPEN SETTING VOOR MENSEN MET GEDRAGSPROBLEMATIEK
03.2013 fUSE ONTWERPT INNOVATIEVE ZORGWONINGEN SOMATIEK
07.2012 CREATIVE INDUSTRIES INDIA
06.2012 RAPID CO-CREATION CiTG TU DELFT
05.2012 LES IN DE BUITENLUCHT
05.2012 ANAEROBE LAB START BOUW
04.2012 JAARBOEK ARCHITECTUUR BESCHRIJFT 'BOS WATER WEIDE'
04.2012 GEBOUW VAN HET JAAR EERVOLLE VERMELDING